Bakan Derya Yanık, Cenevre ve Roma’da bir dizi toplantıya katılacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 14-15 Haziran 2022 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesi (CEDAW) Komitesinin 82’nci oturumuna katılacak. Yanık, daha sonra 16-17 Haziran 2022’de Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Üzerine Bakanlar Konferansına katılmak üzere İtalya’nın başkenti Roma’ya gidecek.
Yayınlanma :
13.06.2022 12:39
Güncelleme :
13.06.2022 12:39


CEDAW Komitesi’nin 82’nci oturumu kapsamında Türkiye raporunun değerlendirilmesi 2 gün sürecek. CEDAW Komite başkanı tarafından açılacak oturumun ardından Bakan Derya Yanık, konuşma yapacak.
Konuşmasında CEDAW raporlama döneminde ülkemizdeki gelişmeleri aktaracak olan Bakan Derya Yanık, ayrıca, adalete erişim, ulusal mekanizma, kadına yönelik şiddet, eğitim, sağlık, istihdam, karar alma mekanizmalarına katılım gibi başlıklara da değinecek.
Türkiye’yi temsil edecek heyette Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık başta olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR temsilcileri de yer alacak.
Bakan Yanık, Cenevre’deki toplantının ardından 16-17 Haziran 2022’de “Tüm Yaşlar İçin Sürdürülebilir Bir Dünya: Hayat Boyu Dayanışma ve Eşit Fırsatlar İçin Güçleri Birleştirmek” başlığıyla Roma’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Yaşlanma Üzerine Bakanlar Konferansına katılacak.
Konferans kapsamında Bakanlar düzeyinde yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek. Bakan Yanık, “Uzun Süreli Bakıma Erişim ve Bakım Verenler ile Aileler için Desteği Sağlamak” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Program kapsamında yuvarlak masa toplantılarının yanı sıra yaşlanma politikaları ve iyi uygulama örnekleri üzerine yan etkinlikler ile uzman düzeyinde paneller gerçekleştirilecek.
Yaşlanan nüfusların ülkeler için bir fırsat alanına dönüştürülmesi ve mevcut sistemlerin demografik yaşlanma sürecine uyumlaştırılması ve yaşlıların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için 2002 yılında Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı ve Bölgesel Uygulama Stratejisi (MIPAA/RIS) kabul edildi. Bu kapsamda uygulama sürecinin her beş yılda bir hem bölgesel hem de küresel düzeylerde değerlendirilmesi kararı alındı.
2018-2022 yıllarını kapsayan MIPAA/RIS uygulamasının dördüncüsü ise 2021 yılında ülkelerin ulusal raporlarını sunma çalışmalarıyla başladı. Bu kapsamda Türkiye beş yıllık dönemde yaşlılık alanında kaydedilen gelişmeler ve planlanan çalışmalarını kapsayan Ulusal Yaşlanma Ülke Raporunu tamamladı.
MIPAA/RIS uygulamasının dördüncü değerlendirme döngüsü 16-17 Haziran 2022’de Roma’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Üzerine Bakanlar Konferansı ile sonlandırılacak.
CEDAW nedir?
CEDAW, BM tarafından 1979 yılında kabul edilmiş olup 1981 yılında yürürlüğe girdi. 1986 yılından bu yana Türkiye'nin de taraf olduğu CEDAW Sözleşmesinin 18. maddesi uyarınca taraf ülkeler (189 ülke) Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesine her dört yılda bir, ülke raporlarını sunma yükümlülüğüne sahip. Söz konusu ülke raporunu sunma yükümlülüğünü de Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yerine getiriyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: