Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (YYÜ) ev sahipliğinde Bitlis Eren, Hakkari, Iğdır, Siirt ile Muş Alparslan üniversitelerinin paydaşlığında Tuşba ilçesindeki Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'na (DAKAF'25) katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi. Bakan Kacır, 19’uncu TUBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması ödül törenine, ardından da organize sanayi bölgesinde bulunan Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan DAKAF'25 açılışına katıldı. Fuardaki programda Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, AK Parti İl Başkanı Abdulahat Arvas, MHP İl Başkanı Salih Güngöralp, akademisyenler, STK temsilcileri ve üniversite öğrencileri yer aldı. YYÜ Müzik bölümü öğrencilerinin mini konserinin ardından konuşan Bakan Kacır, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen kariyer fuarının bölgenin beşeri sermayesinin güçlendirilmesi, genç istihdamının artırılması ve üniversite-sanayi iş birliğinin pekiştirilmesi açısından verimli geçmesini temenni ettiğini söyledi.
'MÜHENDİSLERİMİZ HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR'
Bakan Kacır, tarımdan sanayiye, sanayiden bilgi toplumuna evrilen bu süreçte fiziksel varlıklardan ziyade bilgi, teknoloji ve inovasyonun ekonomik gücün merkezine oturduğunu belirterek, "Nüfusunun ortanca yaşı 34 olan bir ülke olarak birçok gelişmiş ülkeye kıyasla 10-15 yaş daha genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Biz, bu demografik avantajı ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefimizin temel dayanağı olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için attığımız her adımın odağına insan kaynağımızı yerleştirerek son 22 yılda büyük işler başardık. Türkiye'yi; kendi eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını geliştirebilen ve üretebilen, büyük atılımlara imzasını atan bir ülke konumuna yükseldik. İnsansız hava aracı üretiminde dünyada lider pozisyona eriştik. 60 yıllık yerli ve milli otomobil rüyamızı, Togg'la gerçeğe dönüştürdük. Artık imkansız zannedileni Türkiye'nin girişimcileri başarıyor, Türkiye'nin mühendisleri hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. Elde ettiğimiz bu tarihi kazanımların devamını getirmek ve gençlerimizin potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
'GENÇLERİMİZE 'FİKİRDEN ÜRÜNE' GİDEN YOLLARI AÇIYOR'
Günümüz dünyasında teknolojik dönüşüme öncülük yapan ve yön verenlerin gençler olduğuna vurgu yapan Bakan Kacır, "Bu anlayışla, gençlerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürebileceği ve geleceğin yetkinlikleriyle erken yaşlarda tanışabileceği iklimi inşa ediyoruz. 2018'den bu yana yurdun dört bir yanında düzenlediğimiz TEKNOFEST'ler ile gençlerimize 'fikirden ürüne' giden yolları açıyor, özgün ve milli teknolojiler üretme kabiliyetlerimizi daha da artırıyoruz. 81 ilimizin tamamında kurduğumuz DENEYAP Teknoloji Atölyelerimizde, gençlerimize bilim ve teknoloji dünyasının kapılarını sonuna kadar açıyoruz. Bilim merkezleri, bilim söyleşileri ve bilim fuarları, bilim olimpiyatları ve proje yarışmalarıyla bilim kültürünü güçlendiriyoruz. 'Sektör Kampüste' programımız ile üniversite öğrencilerine, sektör profesyonelleri tarafından güncel ve sahadan içeriklerle hazırlanarak zenginleştirilmiş dersler alma imkanı sunuyoruz. Milli Teknoloji Uzmanlık Programlarımızla; teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim altyapımızın ihtiyaç duyduğu alanlarda, gençlerimizi geleceğin yetkinlikleriyle buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.
‘GENÇLERİMİZE YENİLİKÇİ PROJELER GELİŞTİREBİLECEĞİ MEKANLAR OLUŞTURACAĞIZ’
Üniversitelerdeki teknoloji kulüplerini güçlendirmek, yenilikçi fikirlerin önünü açmak ve gençlere Ar-Ge'den girişimciliğe uzanan geniş bir yelpazede destek sunmak amacıyla Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformu’nu kurduklarını da anlatan Bakan Kacır, "Bu yıl sonuna kadar hayata geçireceğimiz 50 Milli Teknoloji Atölyesi ile; bilim ve teknoloji yarışmalarına katılan takımların ihtiyaç duyduğu her türlü makine, teçhizat ve sarf malzemelerini bir arada sunacağız. Bir yandan da öğrencilerin birlikte çalışarak yenilikçi projeler geliştirebileceği, iş birliği ve üretkenliği teşvik eden mekanlar oluşturacağız. Elbette gençlerimizin doğru yetkinliklerle buluşması kadar önemli bir diğer husus da iş hayatına atıldıklarında hayalleriyle ve hedefleriyle örtüşen bir çalışma ortamına sahip olmalarıdır. Bu bakımdan, kariyer fuarlarını, gençlerimizin gelecek projeksiyonlarını şekillendirmek için ilk temas noktalarından biri olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.
'YENİ YATIRIMLARA KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ'
Bakan Kacır, ilkinin 2019'da düzenlenen ve bu yıl 200'den fazla kamu ve özel sektörden paydaşla düzenlenen DAKAF'25'in kısa sürede bölge gençlerinin geleceklerini şekillendirmesi için yetkin bir adres haline geldiğini söyledi. Fuarın aynı zamanda bölgede yatırımları bulunan ve bölgeye yatırım planlayan öncü firmaları için de gençlerle bir tanışma vesilesi olduğunu belirten Bakan Kacır, “Son 22 yıldır yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü' şiarıyla bölgemizde yürüttüğümüz eser ve hizmet siyaseti, hamdolsun meyvelerini veriyor. Tarih boyunca pek çok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, güzide topraklarımızı, bölgemizi hak ettiği konuma taşıdık. Yıllar yılı hizmetten mahrum bırakılmış, ötelenmiş olan Doğu Anadolu'yu yatırımın, üretimin, istihdamın çekim merkezi haline dönüştürdük. Bu dönemde, bölgemizde yer alan illerimizde 4 yeni OSB kurduk ve toplam OSB sayısını 20'ye yükselttik. Sanayi alanlarımızın büyüklüğünü 2 bin 500 hektardan 6 bin 300 hektara çıkardık. OSB'lerimizde 65 binden fazla ilave istihdam sağladık. Yatırım teşvik sistemimizle, 556 milyar lira yatırım tutarına sahip ve 317 bin vatandaşımıza gelir kapısı olacak 6 bin 553 yatırımı destekledik. Bölgemizin katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının tesis edilmesinde önemli rol üstlenen, 5 teknopark, 7 Ar-Ge merkezi ve 1 tasarım merkezi kurduk. Bölgemizin kaderini değiştiren tüm bu atılımlara, yeni yatırımlara kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.
İNANIYORUM Kİ, GENÇLERİMİZ TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’Yİ İNŞA EDECEK’
Kalkınmanın ve istihdamın odak noktası haline getirmeyi sürdüreceklerini belirten Bakan Kacır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nı Doğu'dan yükselen bir zeminin üzerine inşa edeceğiz. Bölgemizdeki her bir gencimizin potansiyelini keşfetmesi adına onlara her türlü imkanı sunmayı sürdüreceğiz. Bakınız, Van Valiliğimiz ve Van Büyükşehir Belediyemiz ile yapılan iş birliği doğrultusunda şehrimizdeki okulları, kütüphaneleri 758 binden fazla TÜBİTAK popüler bilim kitabıyla buluşturduk. Az önce de 19’uncu Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Van Bölge Proje sergisine katılan gençlerimizle bir araya geldik. Onların araştırmacı ruhla gerçekleştirdiği projeleri, bizzat kendilerinden dinleme imkanı elde ettik. Bu salonda yarınlarımızın umudu olarak, bir inci tanesi misali parlayan gençlerimiz de büyük ve güçlü Türkiye yolunda kilit rol oynayacak geleceğin bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleridir. İnanıyorum ki, gençlerimiz, 'Yapamazsınız', 'Başaramazsınız' diyenlere inat, 'Tam Bağımsız ve Müreffeh Türkiye'yi inşa edecek. Türkiye Yüzyılı'nda, Vecihi Hürkuş'un, Nuri Demirağ'ın yarım kalmış hikayelerini tamamlayarak, ortaya koydukları çabayla, inanmışlık ve adanmışlıkla devralacağı mirası daha da ileriyle taşıyacak" diye konuştu.
‘YAKALADIĞIMIZ SİYASİ VE EKONOMİK İSTİKRARLA GÜÇLÜ ADIMLAR ATTIK’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘Tuşba Küçük Sanayi Sitesi 335 İş Yeri'nin Temel Atma Töreni’ne katıldı. Bakan Kacır, toplam 6 milyar liralık bir yatırım ile gerçekleşecek olan sanayi sitelerinin Van'a ve bölgeye hayırlı, uğurlu olmasını temenni etti. Bakan Kacır, ülkenin Türkiye Yüzyılı'na son 22 yılda yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar ile güçlü şekilde adım attığını belirterek, "Tüm dünyanın krizler ve daralmalardan geçtiği, belirsizliklerle sınandığı bir ortamda, son 17 çeyrektir kesintisiz büyüyen ekonomimiz ile milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaştı. Yıllık ihracatımız 263,4 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. Türkiye, gerek bölgesinde gerekse de dünyada emsal teşkil eden bir ülke konumuna erişti. 2002'den bu yana hemen her alanda büyük bir mesafe kateden Türkiye, üretimde ve teknoloji geliştirmede küresel bir merkeze dönüştü. Türkiye, Çin'den sonra Orta Avrupa'ya kadar uzanan kuşakta en fazla çeşit ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir. Üretim gücüyle yalnızca bölgesinin değil, dünyanın önemli tedarik merkezlerinden biridir. Elbette bu kazanımlarla yetinmeyeceğiz. Ülkemizi Türkiye Yüzyılı'nda daha müreffeh ve güçlü bir ülke konumuna taşıyacağız. Üreticilerimizi her daim yüreklendirmeye, onları büyük ve güçlü Türkiye hedefine giden yolda var gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. Elbette bu yaklaşımın olmazsa olmaz unsurlarından biri; yatırımcılara çevre dostu, maliyet etkin ve planlı sanayi alanları sunmaktır. Türk sanayisinin verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi büyümesinde öncü rol üstlenen organize sanayi bölgelerimizi, sanayi sitelerimizi ve endüstri bölgelerimizi son 22 yılda ülke sathına yaydık. 48 bin hektar olan planlı sanayi alanlarımızın büyüklüğünü 150 bin hektara ulaştırdık" dedi.
OSB'LERİN SAYISI 191'DEN 366'YA YÜKSELDİ
Son 22 yılda sanayi gücünün lokomotifi OSB'lerin sayısını 191'den 366'ya yükselttiklerini vurgu yapan Bakan Kacır, "OSB'si olmayan ilimiz kalmadı. Geçtiğimiz yıl eylül ayında OSB yönetmeliğinde yaptığımız reform niteliğindeki değişikliklerle, sanayicilerimizin yatırım yerlerine erişimini kolaylaştırdık. Kural bazlı, şeffaf bir yönetişim inşa edecek yeni modelle, her ayın ilk pazartesi günü, tüm OSB'lerimizde bulunan boş sanayi alanlarını yatırımcıların tahsis başvuruları için çevrim içi platformda erişime açıyoruz. İlk 6 ayda 160 OSB'de, toplam 11,5 milyon metrekare büyüklüğe sahip 1022 yatırım yeri için 2 bin 17 sanayicimiz başvuru yaptı. 34 OSB'de 26,9 milyon metrekare alan için 888 sanayicimiz ön tahsis başvurusu gerçekleştirdi. Bu ay yayınladığımız ilanımızla birlikte, 15 OSB'de toplam 16 milyon 959 bin metrekarelik 1072 yatırım yeri tahsis başvurusuna açılırken, 23 OSB'de 6 milyon 917 bin metrekarelik alan ise ön tahsis başvurusuna açıldı. Ülkemiz sanayisini yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında, rekabetçi ve sürdürülebilir bir temelde daha da güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla, 2 bin 30 sanayi ve teknoloji stratejimizi kamuoyuyla paylaştık. Yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm olarak tanımladığımız 5 ana hedefe ulaşmamızı sağlayacak 100 strateji ve vizyonumuzu somutlaştıran 20 makro hedef tanımladık. Stratejimiz doğrultusunda, OSB'lerimiz ve endüstri bölgelerimizin toplam büyüklüğünü halihazırda mevcut olan 150 bin hektardan, 350 bin hektara çıkarma hedefi belirledik. Aynı zamanda, bu alanların demir yolu ve liman bağlantılarını iyileştirerek, sanayi ürünlerinin pazarlara daha hızlı ve düşük maliyetle ulaşmasını sağlayacak adımları da atacağız. KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) ölçeğindeki girişimlerimizin rekabet gücünü artıracak, ölçeklerini büyütmelerine olanak tanıyacak programlara geniş yer verdik. Özellikle tekstil, mobilya, deri ve giyim gibi emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lerde istihdamın korunmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bizler zanaattın, mesleğin ve dürüstlüğün timsali olan esnafımıza ve KOBİ'lerimize can suyu olmayı, şehirlerimizin kalkınmasının anahtarı olarak görüyoruz. Son 22 yılda, Van ilimizde 18 binden fazla KOBİ'mize sağladığımız 4 milyar liralık destek bunun somut bir göstergesidir. Şehrimizdeki sanayi sitelerini de KOBİ'lerimizin ve esnaflarımızın mekansal ihtiyaçlarına bütüncül bir yaklaşımla yanıt veren, güçlü altyapı ve üstyapıya sahip, ahilik kültürünü canlı tutan örnek üretim alanları olarak konumlandırıyoruz. Bu anlayışla, 22 yılda 4 sanayi sitesini hizmete açtık" diye konuştu.
2 BİN 600 İLAVE İSTİHDAM OLUŞTU
Sanayi sitelerine sağlanan 872 milyon lira destekle 2 bin 600 ilave istihdam oluşturduklarını anlatan Bakan Kacır, “Biz, ülkemizin Doğu'ya açılan kapısı Van'ın kalkınmasının, ülke ekonomisi için adeta bir çarpan etkisi yaratacağına inanıyoruz. Van'ın kalkınması gerek bölgenin gerekse de ülke sathının dengeli ve daha dirençli bir yapı kazanması demektir. Bugün temelini attığımız, 300 iş yerili Van Gölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi ve 335 iş yerili Tuşba Sanayi Sitesi ile 13 bin vatandaşımıza ekmek kapısı olacak iki önemli yatırım için adım atıyoruz. Kümelenerek birlikte üreten, planlı ve verimli bir üretim anlayışı ile iş yapan esnafımızın, ortak bir mutabakat ile sanayi sitesi kurmasını destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz. Üretimde ve verimlilikte nizamı, sürdürülebilir ve sürekliliği esas alan bir yaklaşımı öncelemeyi sürdüreceğiz. Van'ın ve bölgemizin kalkınması adına alın teri döken her adıma destek vermeye devam edeceğiz" dedi.
Bakan Kacır daha sonra Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: