Binalar arasına sıkışan 500 yıllık tarih gün ışığına kavuşuyor
Bornova Belediyesi, Bornova Büyük Çarşısı’nda binalar arasına sıkışmış ve bakımsız kalan Bornova Darülkurra’sını gün yüzüne çıkarmaya hazırlanıyor.
Yayınlanma :
29.06.2022 09:39
Güncelleme :
29.06.2022 10:04


Projenin tamamlandığında, Bornova’nın kültürel ve tarihi dokusuna eşsiz bir katkı sağlayacağını belirten Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova’mız Yeşilova Höyüğü, Levanten Köşkleri’nin yanı sıra Osmanlı döneminden eserlerin bulunduğu tarihi dokusuyla bir büyülü bir kent. Bölge camii, çarşısı ve Darülkurra ile 1.500’lü yılların sonunda önemli bir ticaret ve eğitim merkeziymiş. Bugün binalar arasına sıkışmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bu alana Valiliğimizin de desteğiyle el attık. İkinci adımda çarşıya kadar olan kısmı da kamulaştırıp yıkarak hem bölgeye bir soluklanma alanı hem de bu tarihi güzelliğin görülebileceği bir alan yaratmış olacağız. Bölgeyi canlandıracak, turizmi arttıracak, Bornova’nın tanıtımına katkı koyacak önemli bir köşe taşı haline getirmek için önemli bir adım atıldı” dedi.
Darulkurra nedir?
Darulkurra, Kur'an-ı Kerim'in öğretildiği, bir bölümünün veya tamamının ezberletildiği ve okumu yöntemlerinin (vecih) yapıldığı okullardır. Darülkur'an ve Darülhuffaz adı da verilir. Özellikle cami içlerinde ya da çevrelerinde oluşturulan bu okullar eğitimin yanı sıra Kur’an okumak isteyenlere de açık alanlar olarak kullanılmaktaydı.
Hacı Osman Efendi tarafından 1.576 yılında tuğla ve taş malzemelerden yapılmış olan Bornova Darülkurrası, üzeri kubbe ile örtülü kare bir yapıdır. Batı cephesinde yuvarlak bir kemer üzerinde taştan bir girişi vardır. Cephelerde sivri kemerlerin, soveli pencerelerin bulunduğu yapının girişin hemen üzerinde cepheden hafif bir çıkıntı oluşturan sivri bir kemer yer alır.
Valilikten büyük katkı
Bornova Belediyesi, 1 Nolu SİT Kurulu tarafından Kentsel Sit Alanı olarak tanımlanan yapı için İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı protokolü ile ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik’ Kapsamında kamulaştırma giderlerini için yüzde 95 oranında katkı payı aldı.
Restorasyon projesi kapsamında satın alınan parsel üzerinde bulunan bir tek katlı bir de çift katlı bina Bornova Darülkurrası’nın restorasyonuyla birlikte yıkılacak.
Ayrıca tarihi binanın hemen arkasında bulunan 2 parselin kamulaştırması için de harekete geçen Bornova Belediyesi, sürecin tamamlanmasının ardından bu iki binayı da yıkarak Darulkurra’nın da parçası olduğu Hüseyin İsabey Camii’ne kadar olan alan açılacak. Böylece çarşının içinde Darülkurra ve 14 yüzyıl ortalarında Aydınoğulları Beyliği döneminde yapıldığı tahmin edilen Hüseyin İsa Bey Camii ile birlikte çevre düzenlemesi yapılacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: