DİKKAT, OMUZ AĞRISI MEVSİMİ BAŞLADI
Özellikle Ege Bölgesi'nde, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte zeytin çırpan kişilerde omuz ağrısı şikayetleri artmaya başladı.
Yayınlanma :
12.10.2021 11:24
Güncelleme :
12.10.2021 11:24


Havaların soğuması ile birlikte, soğuk algınlığı şikayetlerinde artışlar meydana gelmeye başladı; ancak mevsime bağlı olarak görülen tek hastalık bu değil. Özellikle Ege Bölgesi’nde mevsimsel olarak artış gösteren hastalıklardan birinin omuz ağrısı olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, omzu uzun süre aynı pozisyonda kullanmanın omuz bölgesindeki tendomları aşındırdığını ifade etti.
Zeytin çırparken omuz hasar görüyor
Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte, çiftçilerin zeytin çırpma adı verilen hareketi sıklıkla ve uzun süre gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Şendur, “Ekim ve kasım aylarında bölgede görülen omuz ağrısı şikayetlerinde hatırı sayılır bir artış gözlemliyoruz. Bu kişiler uzun süre kollarını baş üstünde tutarak ve uzun bir sopa kullanarak ve güç uygulayarak zeytin hasadı yapıyor. Bir süre sonra omuz çevresindeki kapsül ve bağlarda zedelenme meydana gelmeye başlıyor. Bu zedelenme nedeniyle doku ödemi oluşuyor ve tendomlarda şişlik oluşuyor. Hatta tedavi edilmeyen durumlarda omuz ekleminde bozukluklar ile kapsül ve bağlarda incinmeler hata yırtıklar gözlenebiliyor” diye konuştu.
Diş ağrısından beter ağrı
Sadece zeytin hasadı yapanlarda değil, mesleği gereği de omzunu baş üstünde kullanmak zorunda kalan, örneğin; badana yapan kişilerde de bu sorunun görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Şendur, "Kişinin mesleği buysa, 8 saat değil de 3 saat çalışmasını öneremezsiniz. Ya da aynı şekilde eskrim gibi spor faaliyeti içerisinde bulunan kişilerde de benzer sorunlar görülebiliyor. Bu kişilerin omuz ağrısını ilk duymaya başladıkları andan itibaren anti ödem tedavisi alması, biraz daha ilerlemişse fizik tedavi ya da ultrason eşliğinde kortizon tedavisini yapılması gerekiyor. Eğer müdahale edilmezse donuk omuz dediğimiz, omzun hiç kullanılamadığı ve müthiş ağrılı bir duruma kadar gidiyor. Hastalarımız bu ağrıyı, ‘diş ağrısından beter’ olarak tarif ediyor. Bu nedenle özellikle kollarını baş üstünde kullanmak zorunda olan kişilerin omuz kaslarını güçlendirici özel egzersizler yapması gerekiyor” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: