EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ'NDE EĞİTİM BAŞLADI
Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda “Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi” konulu eğitim düzenlendi. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katıldığı etkinlikte Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Katile ve ARGE Müdürü Gıda Mühendisi Meltem Zengin, zeytinyağında kalite faktörleri konulu bir sunum yaptı.
Yayınlanma :
11.12.2021 12:57
Güncelleme :
11.12.2021 13:58


Sengel, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yer alan Toprak Okulu’nun her yaştan birey için
kurulduğunu belirterek; “Toprak Okulu’nu kurmamamızın sebebi okul öncesi çocuklardan
başlamak üzere yetişkinlere, ilk defa tarımla uğraşacak olanlara ya da uzun yıllardır tarımla
uğraşanlara konvansiyonel tarımın içinde nasıl bir tarım yapıldığını anlatabilmek; aynı
zamanda gelişen teknoloji ile birlikte doğal ürünlerin yetişmesini sağlayacak eğitimler
düzenlemek gibi bir derdimiz var Toprak Okulu’nda. Toprak Okulu Efes Selçuk Belediyesi
tarafından yapılmıştır ama toprak ile bütünleşmek isteyen herkese aittir” dedi.
Sunumuna natürel zeytinyağının tanımını yaparak başlayan Meltem Zengin; “Natürel
zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal yöntemlerle sadece hafif bir ısıl ortamda yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gören, mekanik ve fiziksel işlemlerden geçmiş bir yağdır” bilgisini verdi.
ZEYTİNYAĞININ KALİTESİNİ ZEYTİN BELİRLİYOR
Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörlerin zeytinden başladığını belirten Meltem Zengin;
“Zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörler iklimsel şartlar, zeytinin bakımı ile sıkma
tesisleri, depolama olarak devam eder. İklim özellikle bu faktörlerin içinde çok önemlidir.
Son beş altı yıldır küresel ısınmadan kaynaklı natürel sızma zeytinyağı ya da tüm
zeytinyağlarında saflık kriterlerinde, kalite kriterlerinde ciddi problemler yaşıyoruz. Zeytin
normalde 40 ve – 7 derece sıcaklık aralığında bulunmalıdır. Bu sıcaklıkların altı ya da üstü
zeytinin kalitesini olumsuz etkiler” dedi.
Zeytinin yetiştirilmesinden toplanmasına kadar geçen süreçte birçok faktörün kaliteyi
etkilediğini belirten Meltem Zengin; “Toprak çok önemli, killi topraklarda yetişen zeytinlerin
yağları daha koyu renk oluyor. Aynı bölgede bile toprak yapısından kaynaklı farklı
özelliklerde, farklı renklerde yağlar elde edilebiliyor. Zeytin için en elverişli toprak yapısı
derin, kalkerli, kumlu, killi ve su geçiren yapıdaki topraklardır. Zeytinyağının kalitesine ve
duyusal özelliklerine en çok etki eden faktörlerden biri de zeytin hastalıklarıdır. Zeytin
hastalıklarıyla mücadelede iyi bir zeytinyağı elde etmek için oldukça önemli. Budama,
sulama, doğru ve verimli gübreleme, hasat şekli, hasat zamanı da zeytinyağının kalite
faktörlerine etki eder. Zeytinin hasattan en fazla 24- 48 saat sonra artık toplanan zeytinlerin
sıkılıp yağa dönüşmesi gerekir. Zeytin ne kadar beklerse kalitesinden kayıp yaşanır. Zeytinler toplandığında maalesef çuval çok kullanılıyor. Biz çuval yerine kasaları öneriyoruz” dedi. Meltem Zengin’in sunumunun ardından farklı kalitedeki zeytinyağlarının katılımcılar farklı zeytinyağları üzerinden tadım yaptılar. Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda
düzenlenen Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi katılımcılara Başkan Sengel
tarafından belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: