İzmir Kent Haber- (Şerif Kutludağ) 21 Nisan 2022 Perşembe günü, İzmir üzerine araştırmaları, yazıları ve konferanslarıyla tanınan Yaşar ÜRÜK bu sefer fotoğraflarla İzmir okumalarını paylaştı salonu dolduran İzmir meraklısı dinleyenleriyle.

İzmir Millî Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi PUĞ’un “İzmir’in yaşayan ansiklopedisi” diye takdim ettiği Yaşar ÜRÜK’ün sunumunu Konak Belediye Başkanı Abdül BATUR ile İzmir BŞB Genel Sekreter Yardımcılarından Ertuğrul TUGAY da büyük bir dikkatle dinlediler.
Yaşar ÜRÜK sözlerine “Doğma büyüme İzmirliyim. On kelime bilgim varsa bunun dokuzunu Millî Kütüphaneye borçluyum. Çeşitli konularda 200 konferansımın 30’unu bu salonda verdim. Burası benim ikinci bir evim oldu her zaman.” Diyerek başladığı konuşmasını seçili 15 fotoğraf üzerinde yaptığı açıklamalarıyla sürdürürken arada yansıdaki fotoğraflar üzerine sorduğu soruları bilen dinleyicilerine de kitap hediye etti…

15 fotoğraf takip edilirken 1875 tarihini taşıyan 1. Fotoğraftan itibaren İzmir’e dair şu yapıların bilgisi paylaşıldı:
Varyantın ilk hali, Değirmendağ, Sarıkışla, Maşatlık, Sulumezar, Konak Piyer, Gümrük Binası, şgal döneminde İzmir. Şehir içindeki devasa kale. Köprülü Fazıl Ahmet Camisi, Hisar Camisi, Şadırvan Camisi, Kestanepazarı Camisi, Başdurak, İzmir Fuar alanı, Kordona döşenen Napoli taşları, Bandırma taşları, Kafe De Paris,İzmir Palas, Tiyatro Simirna, Konak Meydanı, Bahri Baba Mevlevî Tekkesi, Namık Kemal Lisesi, Erkek Muallim Mektebi, Başdurak, Irgat Pazarı, işgal ve sonrasında yakılıp yıkılmış yerlerin ve binaların enkaz görüntüleri vb.

28 Ekim 1927 günü Cumhuriyet tarihindeki "Umûmî Nüfûs Tahrîri" adı altında yapılan ilk nüfus sayımında Türkiye'nin o günkü nüfusu 13.649.945 iken İzmir’in merkez nüfusu da 190.291; ilçeleriyle birlikte ilin nüfusu 532.009’du…
TUİK’in verdiği, adrese dayalı nüfus kayıtlarına göre 31 Aralık 2021’de ülkemizin nüfusu 84 milyon 60 bin 273’tür. İzmir’in nüfusu da 4 milyon 425 bin 789’dur.
Gerek ülkemizde gerekse İzmir’imizdeki bu güzel gelişmeleri de 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramıyla hatırlayacağımız Millî Mücadele’ye; Atatürk ve silah arkadaşlarına borçluyuz.
Bu bilgiler ışığında bugünleri bizlere yaşatan ecdâdımızı saygıyla anıyoruz sözleriyle tamamladı Yaşar Ürük sunumunu.
Yorumlar
Kalan Karakter: