Tokat mutfağından çıkıp tüm mutfaklara konuk olması gereken bu lezzetle henüz tanışmadıysanız şimdi tam sırası. Daha fazla vakit kaybetmeyin deriz.
KAÇ KİŞİLİK: 12 adet / HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 dakika / PİŞİRME SÜRESİ: 25 dakika
Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 1adetyumurta
- 1/2su bardağıyoğurt
- 1/2su bardağısıvı yağ
- 1su bardağıirmik
- 1su bardağıun
- 1paketkabartma tozu
- 1/2paketvanilin
Üstünü bulamak için:
- 1/2su bardağıirmik
Şerbeti için:
- 2su bardağıtoz şeker
- 2su bardağısu
Hira Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Hira tatlısının en öenmli püf noktası şerbetinin kaynatılmadan yapılıyor olması. Suyla şekeri tencereye aldıktan sonra sadece şeker eriyene dek karıştırın ve kaynamaya başlamadan altını kapatıp soğumaya bırakın. Pek çok şerbetli tatlı da olduğu gibi bu tatlıda da soğuk şerbetin, sıcak tatlının üstüne dökülmesi gerekiyor.
Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakalım. Su ve şekeri bir tencereye alın, ocağın altını açıp şeker eriyene dek sürekli karıştırın. Şerbeti kaynatmayın, sadece şeker eriyene dek karıştırıp, kaynamaya başlamadan önce altını kapatın ve soğumaya bırakın.
- Bir yoğurma kabına hamur için gerekli olan tüm malzemeleri alın ve bir spatula yardımıyla güzelce karıştırın. Oldukça ele yapışan ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
- Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, elinizle yuvarlayıp, üstünü bulamak için genişçe bir tabağa aldığınız irmiğin içine atın ve tüm etrafı irmikle kaplanacak şekilde irmiğin içinde yuvarlayın.
- Tüm hamuru bu şekilde şekillendirip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana dek, yaklaşık 25 dakika pişirin.
- Tatlılar fırında çıkar çıkmaz üstlerine soğumuş olan şerbeti gezdirin ve şerbeti tamamen çekene kadar tatlınızı dinlenmeye bırakın.
- Tatlılar şerbeti tamamen çekip, soğuduktan sonra, üstlerini antep fıstığıyla süsleyip servis edin.
Hira Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Üzerini Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Hira Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Hira tatlısının en öenmli püf noktası şerbetinin kaynatılmadan yapılıyor olması. Suyla şekeri tencereye aldıktan sonra sadece şeker eriyene dek karıştırın ve kaynamaya başlamadan altını kapatıp soğumaya bırakın. Pek çok şerbetli tatlı da olduğu gibi bu tatlıda da soğuk şerbetin, sıcak tatlının üstüne dökülmesi gerekiyor.
Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakalım. Su ve şekeri bir tencereye alın, ocağın altını açıp şeker eriyene dek sürekli karıştırın. Şerbeti kaynatmayın, sadece şeker eriyene dek karıştırıp, kaynamaya başlamadan önce altını kapatın ve soğumaya bırakın.
- Bir yoğurma kabına hamur için gerekli olan tüm malzemeleri alın ve bir spatula yardımıyla güzelce karıştırın. Oldukça ele yapışan ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
- Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, elinizle yuvarlayıp, üstünü bulamak için genişçe bir tabağa aldığınız irmiğin içine atın ve tüm etrafı irmikle kaplanacak şekilde irmiğin içinde yuvarlayın.
- Tüm hamuru bu şekilde şekillendirip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana dek, yaklaşık 25 dakika pişirin.
- Tatlılar fırında çıkar çıkmaz üstlerine soğumuş olan şerbeti gezdirin ve şerbeti tamamen çekene kadar tatlınızı dinlenmeye bırakın.
- Tatlılar şerbeti tamamen çekip, soğuduktan sonra, üstlerini antep fıstığıyla süsleyip servis edin.
Hira Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Üzerini Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Faydalı Bilgiler: Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?
Diyelim ki tatlınızı hazırlarken bir şeyler ters gitti ve tatlınız yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir sebepten ötürü şerbetini çekmedi. Eğer henüz tatlınızın yapım aşamasında sorunlar varsa (çok kalın ya da çok ince olmaları gibi) şerbetini döktükten sonra çekmemesinin ya da altının hamur kalmasının önüne geçmek bir hayli zor.
Ancak yapım aşamalarında bir sorun olmadıysa oda sıcaklığı ya da şerbet bazlı bir sorunsa tatlınızın mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve üzeri açık bir şekilde bekletin. Bu şekilde biraz daha uzunca bir süre beklerseniz şerbetini çekme ihtimali var. Ancak hala çekmiyorsa fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlınızı içerisine koyun. Tatlı hafif ısınınca (15 dakika kadar sonra) fırından alın.
Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.