Portakallar tezgahlardan kalkmadan, hatta kaldıysa evinizde bir köşede duran portakallarla yapabileceğiniz ekonomik ve bir o kadar da lezzetli bir önerimiz daha var!
KAÇ KİŞİLİK: 6 kişilik / HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 dakika / PİŞİRME SÜRESİ: 25 dakika
Portakallı İrmik Keki Tarifi İçin Malzemeler
Keki için:
- 3adetyumurta
- 1su bardağıtoz şeker
- 2adetportakalın suyu
- 1tatlı kaşığıportakal kabuğu rendesi
- 1çay bardağıyoğurt
- 1,5çay bardağısıvı yağ
- 3/4su bardağıirmik
- 1,5su bardağıun
- 1paketvanilya
- 1paketkabartma tozu
Şerbeti için:
- 2su bardağısu
- 2,5su bardağıtoz şeker
- 1/2adetlimonun suyu
Üzeri için:
- 1adetportakal
Portakallı İrmik Keki Tarifinin Püf Noktası
Daha yoğun portakal aromasından hoşlanıyorsanız portakal kabuklarını öncesinde şekerle ovarak tatlarını ve kokularını daha fazla ortaya çıkarabilirsiniz. Dilerseniz belirtilen miktarı 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesine kadar çıkarabilirsiniz. Portakal kabuklarını rendelerken beyaz kısımlarını rendelememeye özen gösterin.
Portakallı İrmik Keki Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbeti hazırlamak için:
- Derin bir tencerenin içerisine su ve şekeri alın.
- Ocağın altını açın ve kısık ateşte şerbetinizi hazırlamaya başlayın. Şeker eriyene kadar karıştırın.
- Şekeri eriyen ve kaynamaya başlayan şerbetin içine limon suyunu ilave edin.
- Birkaç dakika daha bu şekilde karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
Keki için:
- Bir kabın içine yumurtaları kırın. Üzerine şekeri ilave edin. Çırpmaya başlayın.
- Ardından içine portakalın suyunu, sıvı yağı, yoğurdu ilave edin. Güzelce karıştırın.
- İçine irmiği ve unu ilave ederek iyice karıştırın.
- Son olarak kabartma tozu, vanilya ve portakal kabuğu rendesini de ekleyerek karıştırdıktan sonra yağlanmış unlanmış baton kek kalıbına ya da dikdörtgen bir fırın kabına aktarın.
- 180 derecede pişirmek üzere fırınlayın. İçi iyice piştiğinde çıkarıp henüz sıcakken, ılık şerbetini verin ve üzerini yarım ay şeklinde dilimlenmiş portakallarla süsleyin.
- Şerbetini iyice çektikten sonra dilimleyerek afiyetle tüketin.