GİFED Başkanı Serter: “Eşit Ücret, Kadınların En Temel Hakkıdır”
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı.
Yayınlanma :
17.09.2022 11:57
Güncelleme :
17.09.2022 11:57


Girişimci İş Kadınları Federasyonu Başkanı Huriye Serter, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamına alınan eşit işe eşit ücret prensibinin, 2030 yılına kadar hayata geçirilmesi gereken önceliklerden biri olarak kabul edildiğini söyledi. GİFED Başkanı Serter, bu prensibin hızlı ve etkili biçimde hayata geçmesi için Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) liderliğinde ve birçok hükümet, işçi ve işveren örgütleri ile uzman kuruluşların katılımıyla “Uluslararası Eşit Ücret Koalisyonu”nun kurulduğunu vurgulayarak, “Küresel düzeyde farkındalığı arttırma hedefiyle 2020 yılında 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü olarak belirlendi. Bu yıl üçüncüsünü kutlayacağımız, farkındalığı yükseltmek üzere dikkat çekeceğimiz bu gün, cinsiyete bağlı ücret ayrımcılığının önüne geçilmesi için önemli bir işlev üstleniyor” dedi.
“İlk gözden çıkarılan hep kadınlar”
Çalışma yaşamında ayrımcılığın önlenmesi ve eşitliğin sağlanması için çalışan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 100 sayılı Eşit Ücret Sözleşmesi 1951 yılında Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, üye devletler ile işçi ve işveren örgütlerinin temsilcileri tarafından kabul edildiğini hatırlatan GİFED Başkanı Serter, “iş yaşamındaki tüm kadın ve erkeklerin arasındaki cinsiyet farkından kaynaklanan ve kadınların aleyhine olan fiyat farkları, tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de fazlasıyla var. Özellikle pandemide ilk işten el çektirilen, ilk gözden çıkarılan kadınlar oluyor. Bu algının da kırılması, işten çıkarılma eyleminde cinsiyete değil, performansa, işi yapma kabiliyetine bakılmalıdır” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: