GİZLİ TEHLİKE KİST HİDATİK HASTALIĞI
Bergama Kültür Merkezi’nde (BerKM) gerçekleştirilen Toplum Sağlığı Konferansı’nda Gizli Tehlike Kist Hidatik hastalığı konusunda bilgilendirme yapıldı.
Yayınlanma :
10.01.2020 09:24
Güncelleme :
10.01.2020 09:38


Konferansın açılışında sunum yapan Prof. Dr. Altındaş, Kist Hidatik Hastalığı, korunma yolları, hastalığın nasıl bulaştığı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Konferansa ayrıca Prof. Dr. Ayşegül Ünver, Veteriner Hekim Sinan Okçuoğlu ve Veteriner Hekim Mahmut Aslankan konuşmacı olarak katıldı.
Kist Hidatik hastalığının, ‘İçi su dolu kese’ anlamına geldiğini yaptığı sunumda ifade eden Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, Ülkemiz nüfusunun büyük bir kesiminin hayvancılıkla uğraştığına ve ülkemizde Kist Hidatik hastalığının son derece yaygın ve en önemli paraziter hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekti. Hastalığın; enfekte köpeklerin dışkısı ile kirlenmiş suların içilmesi veya köpek dışkısı ile kirlenmiş çiğ yenen roka, nane, maydanoz gibi yeşilliklerle, sebze ya da meyvelerin iyice yıkanmadan yenmesi sonucunda ortaya çıktığını açıklayan Prof. Dr. Altıntaş; “Kist Hidatik Hastalığı uzun yıllar hiçbir belirti göstermeyebilir. Kistler genellikle sessiz seyrederler ve 5 cm çapa ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti vermezler. Bu nedenledir ki hastalığın tanısı tamamen rastlantı sonucu yani kişinin başka bir nedenle doktora gitmesi sonucu genellikle rutin bir muayene sırasında, bir cerrahi girişim sırasında konur” dedi. Hastalıktan korunmada hijyenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş’ın sunumun arından diğer konuşmacılarda hastalıkla ilgili bilgiler verdi.
Toplantının sonunda Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Umutlu, başka bir programda olduğu için konferansa katılamayan Başkan Hakan Koştu’nun selamını ileterek, konuşmacılara teşekkür edip, plaket verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: