Karşıyaka Belediye Meclisi’nde AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal, sivil toplum kuruluşlarına (STK) getirilen kira artışına sert tepki gösterdi. Ünal, Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesindeki STK’ların kirasının 300 TL’den 3.500 TL’ye çıkarılmasına karşı çıkarak, "Bu artış yüzde bin 200 oranında. STK’lar ticari faaliyette bulunmaz, topluma hizmet sunar. Bu kira artışı onlara büyük yük getirir," dedi.
Belediye Başkanı Yıldız Ünsal’ın “Sayıştay raporları kiranın güncellenmesini talep ediyor” demesi üzerine tekrar söz alan Hasan Ünal “Aynı rapor benim elimde de mevcut ve kesinlikle kirayı arttırın demiyor,hele ki %1200 yapın hiç demiyor” dedi.
Hasan Ünal, belediyenin bu kararı Sayıştay raporlarına dayandırmasının doğru olmadığını belirterek, "Sayıştay kirayı güncelleyin demiyor. Su, elektrik ve temizlik gibi giderlerin karşılanmasını, her STK’nın kendi tüketimi kadar ödeme yapmasını söylüyor. Ancak bu rapor, yüzde bin 200 oranında bir kira artışı getirilmesini söylemiyor. Bu artış STK’ları çok zor durumda bırakır. Belediyeler topluma hizmet eden kuruluşları desteklemeli, onları ticari birer işletme gibi görmemeli ifadelerini kullandı.
Ayrıca Ünal, bu kadar büyük bir artışın toplum yararına faaliyet gösteren STK’ları daha da zora sokacağını belirtti ve öneri olarak, bu kuruluşlardan kira alınmaması gerektiğini vurguladı. "Bizim önerimiz iz bedel olmalı. STK’lar ticari amaç gütmeyen ve gönüllü esasla çalışan kuruluşlardır. Belediyeler de onları desteklemeli, zora sokmamalıdır" dedi.
El Vicdan Diyorum!!!
Ünal, sözlerini mecliste yaptığı konuşmayla tamamladı: "Burada 65 civarında STK var. Bu STK’lar topluma katkı sunan, kadına yönelik çalışmalarda bulunan, çocuklarımız için sünnet törenleri düzenleyen kuruluşlardır. Onlardan bu denli yüksek bir kira talep edilmesi kabul edilemez. El vicdan diyorum. Bu konu meclis komisyonlarında daha adil bir şekilde değerlendirilmeli ve sivil toplum kuruluşları üzerindeki bu yük hafifletilmelidir.”
Ünal, halkın yanında olduğunu belirterek, STK’ların toplumun yapı taşı olduğunu ve bu kuruluşların belediyeler tarafından desteklenmesi gerektiğini yineledi.
AK Partili Ünal’dan ‘işçi’ isyanı: Sırtınızda küfe varsa Cemil Bey’e iletin!
İşten çıkarılan işçiler için Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal’a tepki gösteren AK Parti Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Hasan Ünal, “Bununla alakalı sırtınızda bir küfe, sırtınızda bir yük varsa Karşıyaka Belediyesi'ni yönetilmez, yönetilemez duruma getirip ödül olarak da Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cemil Bey bunu iletin. Çünkü Cemil Bey için 200-300 kişiyi almak, şu şişeyi buradan alıp buraya koymak kadar kolay” dedi.
Karşıyaka Belediyesi Eylül ayı olağan meclis oturumuna AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal’ın verdiği ve dile getirdiği önergeler damga vurdu.
Karşıyaka Sancar Maruflu Sivil Toplum Kuruluşları’nda yaşanan yüksek kira artışlarını gündeme getiren Ünal, ayrıca geçtiğimiz aylarda belediyeden işten çıkarılan işçilerin de geri alınması çağrısında bulundu.
CEMİL BEY’E İLETİN
İşçi çıkarımları hakkında da konuşan Ünal, “Bunun dışında hepimizin de gündeminde olan işçi ve işçi emekçi arkadaşlarımız var. Bir belediye işçi çıkarabilir. Bir belediye personel fazlası olan sayısıyla alakalı gerekli önlemleri alabilir. Bununla alakalı bir beis yok. Ancak 93 tane işçi 25’i ikinci maddeden kod 46’dan atılamaz. Bu arkadaşlarımız niye atıldı? Kendilerine yapılan açıklama şu; eyleme gittiniz, eylem yaptınız. Peki, madde ne diyor? İş Kanunu: Ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için fes edilemez ve yerine yeni işçi alınamaz. 93 arkadaşımızın bu nedenden dolayı feshedildi. Bu nedenden dolayı feshedemezsiniz. Kanuna aykırı. 25’e 2… Sizin de özel işletmeniz vardır. 25’e 2’den sizin kapınıza gelen bir çalışanı siz içeri alır mısınız? Ya da sizin insan kaynaklarınız o işi, o işçiyi içeri alır mı? İşe kabul eder mi? Etmez. Ne diyor 25’e 2? Uyuşturucu kullanımı var. Alkollü işe gelmek var, arsızlık var, hırsızlık var, edebisizlik var. Aklınıza ne geliyorsa hepsi var. Yazık ya. Bakın içinde 20-25 yıldır çalışan belediye emek vermiş olan arkadaşlar var. 2 yıl ya da 7 yıl demiyorum. 20-25 yıl emek vermiş birini siz ya da yönetiminiz kapının önüne koyamaz. Her ay yaklaşık İzBB’de doğum ve ölüm gibi normal bir sirkülasyon var. Her ay en az 150-200 tane işçi emekli oluyor. Eğer hani bununla alakalı sırtınızda bir küfe, sırtınızda bir yük varsa Karşıyaka Belediyesi'ni yönetilmez, yönetilemez duruma getirip ödül olarak da Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cemil Bey bunu iletin. Çünkü Cemil Bey için 200-300 kişiyi almak, şu şişeyi buradan alıp buraya koymak kadar kolay” diye konuştu.
“Sözünüz Yerde Kalmasın: Kaçak Yapı Yıkımı Tamamlanmadı!”
SÖZÜNÜZ YERDE KALMASIN
Mavişehir’de bir alışveriş merkezinde kaçak olarak inşa edilen ve kamuoyunda sıkça yer alan bir işletme hakkında da çağrıda bulunan Ünal, “Şimdi diğer bir konu AVM’deki durum ile ilgili… AVM'deki kaçak yapılarla alakalı defaten konuştuk üzerinde ve burada en son siz meclisin ve kamuoyunun önünde söz verdiniz; ‘Ben gerekeni yapacağım, orada sadece pergole yapı olacak’ dediniz. Bakın kaçak yapılar konusuyla alakalı son zamanlarda her biriniz duyuyorsunuz, görüyorsunuz. Basın ve sosyal medya sayfalarında ki özellikle servis edilmiş bir haberdir. ‘Kaçak yapı yıkıldı’ şeklinde bir iki tane de fotoğraf konarak bir algı yaratılmaya çalışıldı. Kaçak yapının sadece mutfağı ve tuvaletleri kalktı. Kaçak yapı ticari faaliyetine sonuna kadar devam ediyor bilginiz olsun.
En son konuyu burada konuştuğumuzda dediğim gibi meclise hitaben gereği yapılacak dediniz. Sadece pergola olacak dediniz. Kolon, giriş, beton ve demirin içinde olduğu bir pergola yapı kabul edilemez. Pergole yapının zaten karşılığı bu değil. Dört tarafı açık hatta tüm halkın da ortak kullanacağı alandır. Bu arada hassas bir konu. Bu konuyu sizden de benden de daha çok sahiplenerek yakından takip eden, en yakınınızdaki bir bürokrat arkadaşınız var. O arkadaşımıza burayla alakalı ve pergole yapının ne anlama geldiğiyle alakalı bu arkadaşınızı bilgilendirmenizle fayda var Sayın Başkanım. Beton, kolon ve kirişler ne zamandan beri hafif malzeme sınıfına giriyor ya da pergole ne zamandan beri beton, kolonlu kirişlerle yapılıyor. Sayın Başkan mecliste verdiğiniz sözün yerde kalmaması için konuyla bizzat ilgilenmenizi öneriyorum. Ayrıca ilgili AVM'de otoparklar var, imar yönetmeliğini açın bakın. Otoparklar adı üstünde otopark. Otoparklarda ticari bir kuruluş olmaz. Ancak otoparkların tamamında ticari kuruluşlar var. Sözünüz yerde kalmasın. Gereğini yapın” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: