Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı; İZDEGÜÇ Yönetim Kurulu üyesi, aynı zamanda da UNESCO Kültür Varlıkları Komitesi Başkan Yardımcısı ve Türkiye temsilcisi de olan Prof. Dr. Metin Ekici konuşmasında özetle şunlara değindi:

UNESCO 1945’te kurulan uluslar arası bir örgüttür. Türkiye, günümüzde 191 ülkenin üye olduğu bu örgütün kurucuları arasındadır.
Mutfak, sofra, giysi, müzik, ritüeller,nevruz, Hıdrellez, arkeolojik alanlar, İstanbul’un tarihi yarımadası, Divriği Ulu Cami, Turan Sultan Şifahanesi, Pamukkale vb ülkemizin kayda geçirttiği Dünya Kültür Mirası listesine kaydettirdiği somut kültür varlıklarımızdır.
Somut olmayan kültür varlıklarımız içinde de: Âşıklık geleneği, karagöz, Nevruz Bayramı, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar yağlı güreşleri, Alevi Bektaşi kültüründeki semah, Mevlevilikteki semâ, tören keşkeği, yufka/ince ekmek, geleneksel Türk okçuluğu, minyatür, ebru, mangala, hüsnü hat, İzmir lokma, çeyiz serme, ahilik vb İzmir’den 35 unsuru somut olmayan dünya miras listesine kaydettirdik. Denizli’den 10 unsur kayıtlı.
Sayın Ekici, bu unsurlar etrafında oluşan ve gelenekleşen değerler manzumesi açıklamalarıyla sürdürdüğü konferansı ilgiyle dinlendi.
Gece, İZDEGÜÇ Başkanı Dilek Özkan Emiroğlu’nun Yörük Türkmen Dernekleri Federasyon Başkanı İsmet İlhan ile Yörük Türkmen Dernekleri Başkanları ve Güney Kaymakamı Osman Acar’a teşekkür belgeleri takdimi ile noktalandı…
Yorumlar
Kalan Karakter: