Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından dernek başkanları Sıtkı ULU ile İbrahim KILIÇ konukları selamlama konuşmasının ardından programa geçildi.
Köşe yazarlarımızdan Şerif KUTLUDAĞ’ın yaptığı “Dede Korkut’tan Günümüze, Türk Halk Edebiyatında Âşıklık Geleneğinin Yeri, Önemi ve Yaşatılması” başlıklı konuşması merakla ve ilgiyle dinlendi.
Kutludağ konuşmasında; Türkistan’da İslam öncesinde yaşanan Ozanlık geleneğinde Anadolu’ya geldikten sonra oluşan âşıklık geleneğinden, Dede Korkut kimliği ile temsil ettiği kültürel unsurlardan, Cumhuriyet döneminde âşıklık geleneği ile âşıklar bayramlarının yeniden başlaması ve yaygınlaşmasından söz etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescilli usta Âşık İrfan ERDAĞI aşık tarzında çaldığı sazı ve yöre ağzıyla söylediği âşık tarzındaki havalarıyla; âşıklık geleneğinin usulleriyle seslendirdiği hikâyeleriyle, fıkralarıyla, hatıralarıyla bir yandan ustalığını sergilerken diğer yandan da konuklara yörelerini yaşattı.
Şâir Coşkun ŞİMŞEKLİ ise İrfan Erdağı’nın anlatımlarını okşayan doğaçlama şiirleriyle mest ediverdi hemşerilerini…
KAI yöresi âşıklarından ÂŞIK ŞENLİK, Kağızmanlı HIFZI, TORUNî, Dede KASIM, Aşık AVASİ Aşık Rüstem ALYANSOĞLU, Murat ÇOBANOĞLU, Şeref TAŞLIOVA, Tüccari, İkrami, Zihni, Ceyhunî ve Müdamî’nın rahmetle anıldı…
Yapılan çeşitli konuşmalar ve sohbet havası içerisinde yaşanan gecede Türkistan’da yaşanan Ozanlık geleneğinden, Türkiye’deki âşıklık geleneğine geçişte, Dede Korkut Hikâyeleri ve Dede Korkut kimliğinin hem tiplerin, hem de tür ve diğer özelliklerin sağlıklı bir şekilde aktarılmasının ve yeniden oluşumunun takip edilebildiği önemli bir köprü olduğu görüşüyle noktalandı.
Derneklerin çay eşliğinde yöresel pişi ikramı İzmir’de yaşayan Kars, Ardahan ve Iğdır illerinden gelip yerleşmiş olan dernek mensuplarının memleket özlemlerinin giderilmesi, dostlukların pekişmesi ve yeni buluşmaların olması duygularıyla sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: