Sındır Ödemiş ve Beydağ'dan seslendi; "Türk tarımı kuşatma altında!"
İlçe ziyaretlerine devam eden CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş ve Beydağ’da üreticilerle buluştu, esnaf ziyareti gerçekleştiridi, meslek kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin taleplerini dinledi.
Yayınlanma :
19.08.2022 11:33
Güncelleme :
19.08.2022 11:40


“BOYNUMUZUN BORCU”
Ziraat odası ziyaretinde, üreticilerle buluşmasında ve kahvehane toplantılarında tarımda planlamanın önemine değinen Milletvekili Sındır, “Bugün tarımda plansızlığın ağır bedelini maalesef hem üretici hem tüketici ödüyor. Tarımsal üretimde yeterli ve doğru politikalarla üretim yapmaz, üretimde devamlılığı sağlayacak desteklemeleri yerine getirmez, çiftçilerimizin uygulayacağı ilaç ve kimyasal gübreyi denetim altına almaz ve güvenli gıdayı teşvik edici politikaları hayata geçirmezseniz; üreticilerimizin emeğinin karşılığını alacağı, tüketicilerimizin sağlıklı, güvenli ve ucuz gıdaya ulaşabileceği bir ortamı yaratamazsınız. Maalesef bugün meralarımız amaç dışı endüstri kuruluşlarına, sanayi bölgelerine, madencilik faaliyetlerine, enerji üretim tesislerine feda edildi. Bu durum vatandaşlarımızın daha sağlıklı hayvansal gıdaya erişim önündeki en büyük engellerin başında geldi. Eğer bugün ticarileştirilen ithal, hibrid, kısır, niteliksiz tohumların kullanımını teşvik eder, yerel ve ata tohum çeşitlerimizin yaygınlaştırılmasını ve kullanımını engellerseniz Anadolu halkını sağlıklı gıdayla buluşturamazsınız. İlk genel seçimlerde iktidar olacak; üreticimiz hakkına, tüketicimiz daha ucuz, sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmasını sağlayacağız. Bu boynumuzun borcu” dedi.
“ÜRETENLER YENİDEN BAŞ TACI OLACAK”
AKP iktidarında tarımda ithalatın özendirildiğini, üreticinin toprağından kopardığını söyleyerek sözlerine devam eden Sındır, “AKP 20 yıllık iktidarında Türk köylüsünü bitirdi, ithalata dayalı politikalarla yabancıların çiftçisini zengin etti. Ne acıdır ki; AKP iktidarı Türkiye’yi onlarca tarım ürününde net ithalatçı bir ülkeye dönüştürdü. 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde çiftçilerimizin 2,4 milyar lira olan banka borçları bugün 220 milyar liraya ulaştı. AKP iktidarında çiftçilerimizin borcu 90 katın üstünde arttı. Çiftçi başına bankalara borç ise 2002’de 1000 Lira iken 2022’de 100 bin liraya ulaştı. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi şöyle diyor: Tarımsal destekler GSYH’nin yüzde 1’inden az olamaz. Yüzde 1’idir demiyor yüzde 1’inden az olamaz, imkanınız varsa fazla verebilirsiniz diyor. Bugüne kadar AKP kanunda belirtilenin hep daha azını verdi, hatta verilmesi gerekenin yarısını bile vermedi. 20 yıldır Türk tarımı kuşatma altında. Anadolu’nun kadim mesleğini tarımı kuşatanları, 35 Milyon dönüm verimli araziyi üretim dışında bırakanları tarih ve gelecek kuşaklar asla affetmeyecek. Söz veriyoruz; dengeli, istikrarlı, coğrafik ve iklimsel özellikleri dikkate alan üretim planlarını yaşama geçireceğiz. Bilimin ışığında üretimde verimlilik artışını sağlayacak, ürün kalitelerini yükselteceğiz. Üretenler yeniden baş tacı olacak” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: