Uzman doktordan sistit uyarısı
Opr. Dr. Serhat Kerman, halk arasında mesane iltihabı olarak bilinen sistit hastalığının ciddi bir rahatsızlık olmadığını ancak tanı ve tedavisinin ihmal edilmesinin kötü sonuçlar doğuracağını söyledi. Opr. Dr. Kerman, “Her idrar zorluğu şikayeti idrar yolları iltihabı değildir. Sistit ile aynı belirtileri veren; taş, kum ya da kanser, komşu organ hastalıklarından biri olabileceği mutlaka akla getirilmeli” dedi.
Yayınlanma :
17.06.2022 11:32
Güncelleme :
17.06.2022 11:32


Kent Bayraklı Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Serhat Kerman her iki kadından birinin hayatları boyunca en az bir kez geçirdiği sistit hastalığına dikkat çekti. Sistitin, anatomik yapılarından dolayı kadınlarda erkeklerden daha çok görüldüğünü belirten Opr. Dr. Kerman, “Sistit yani idrar torbası iltihabı, genellikle, idrarda yanma, sık idrar, idrara ani sıkışma, kasıklarda ağrı, kokulu idrar şikâyetleri ile kendini gösterir. Ancak bu gibi şikayetlerin nedeni her zaman basit idrar torbası enfeksiyonu olarak bilinen, sistit olmayabilir. Çoğu zaman idrar tahlili bile yapmadan, sadece şikayetlere ve yetkisiz ehil olmayan kişilerin tavsiyelerine dayalı antibiyotik kullanılmakta, hastanın iyileşmesi tesadüflere bırakılmakta ya da ciddi hastalıklar göz ardı edilmektedir” diye konuştu.
“Yanlış tanı kötü sonuçlar doğurur”
Opr. Dr. Kerman, sistitin, normalde ciddi bir rahatsızlık olmadığını ancak ihmal edilmesinin ya da yanlış tanı koyulmasının kötü sonuçlara yol açabileceğini kaydetti. Belirtileri halinde mutlaka bir hekime, mümkünse üroloji uzmanına başvurulmasının önemine dikkat çeken Opr. Dr. Kerman sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılacak ilk tetkik idrar tahlilidir. İmkan varsa, sistite sebep olan bakterinin tanımlanması için idrar kültürü yaptırılmalıdır. Tahlillerin sonucuna göre de uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Hamilelerde ise gebelikte kullanımı uygun olan antibiyotikler verilir. Bazı sistit çeşitlerinin mikroplarla alakası yoktur. Radyasyon, parazitler, hijyen kimyasalları, vücudun bağışıklığı ile ilgili sistitlerin çok daha farklı tedavi şekilleri vardır. Özellikle tekrarlayan sistit hastalarında ve hastanın geçmişi ve yaşı da göz önüne alınarak aynı belirtileri veren; taş, kum ya da kanser, komşu organ hastalıkları muhakkak akla gelmelidir. Bu nedenlerle, imkan varsa her sistit vakasında ultrasonografi ile kontrol gerekirse ileri tetkikler yapılmalıdır.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: