Mamografi ve COVID-19 Aşısı
Yayınlanma :
07.01.2022 10:10
Güncelleme
: 07.01.2022 10:16
Pandemi sürecinde pek çok kronik hastalık hastaneden COVID-19 kaparım endişesiyle kontrolsüz kaldı veya yeterli sıklıkla kontroller yapılmadı. Bunlardan önemli bir kısmı da memesinde kitle olan, ailesinde meme kanseri olan genç kadınlar veya hastalardı. Pandemiden korunmanın en etkin yolu aşılanmak. Bunu aksini söyleyecek hiçbir bilim insanı yoktur. Meme kanseri riskindenkorunmada da mamografi ve meme ultrasonografisi vazgeçilemez altın standart takiplerdir.
Covid-19 aşılarının en sık rastlanan yan etkileri arasında ateş, ağrı, halsizlik, ishal, deri döküntüsünün yanı sıra aşılana kol ve civardaki lenf bezlerinde şişme olmasıdır. Öncelikle şunu net olarak bilmeliyiz MEME KANSERİ İLE COVID-19 arasında hiçbir bağ YOKTUR. Aşılanmış kişilerde oluşabilecek lenf bezi büyümeleri sadece mamografi sonuçlarınızı değerlendirilmesinde kafa karışıklığına yol açabilir. Bu alandaki uzmanlardan Dr. Lisa Mullen pek çok diğer aşıda olduğu gibi COVID-19 aşılarının da lenfe bezinde şişmeye yol açabileceğini hastalarına açıklamaya çalışmaktadır. Böyle bir durumun mamografinin hassasiyetini olumsuz etkileyebileceğini söylemektedir.
Tüm aşılar immün sistemi uyararak etkisini gösterir ve savunma mekanizmasının beklenen cevabından dolayı bazen bölgesel lenf bezlerinde (koltuk altı gibi) büyüme gözlenir. COVID-19 aşıları da,Zona, Difteri-Tetanus-Boğmaca vePnömoni aşıları gibi lenf bezlerinde büyümeye neden olan aşılardan biridir. Çoğu yeni platformda üretilen COVID-19 aşılarına karşı insanların şiddetli bir immün yanıt oluşturması son derece beklenen bir durumdur. Özellikle aynı anda birden çok aşı olanlarda (grip aşısı+Covid-19 veya COVID-19 + Pnömoni aşısı gibi) şikayetlerin görülmesi daha olasıdır. Lenf bezi şişmelerinin özellikle mRNA aşılarında ilk veya ikinci dozda da oluşabileceği tanımlanmıştır. Aşılama sonrası şişen lenf bezlerinin birkaç haftada normale döndüğü klinisyenlerce doğrulanmaktadır. Bazı kişilerde daha uzun süreli şişlikler saptanmış olsa da bunlar ben geç 2-3 ay içinde normale dönmektedir.
Özellikle mevsimsel grip aşının yapılmaya başladığı aylar Meme Kanseri Farkındalığı günlerine denk geldiği için aşı olan kişiler koltuk altında aşıdan kaynaklı lenf bezi şişliği hissettiklerinde koşarak mamografi çektirmeye gitmektelermiş. Bu konunun altına çizen Dr. Lisa kadınların bu konuda bilgilendirilmesinin önemli olduğunu, ama meme kanseri riski hafife alınacak bir durum olmadığı için ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olması nedeniyle de bu konudan şikayetçi olmadığını vurgulamaktadır.
Büyümüş bir lenf bezinin açıklayıcı bir nedeni yoksa biz doktorlar bunu incelemeye değer buluruz. Pek çok enfeksiyon ajanı, pek çok kanser türü lösemi gibi, lenf bezlerini büyütür. Gerekirse kontrol için tetkikler bir süre sonra yenilenir, ek tahliller ile nedeni araştırılabilir veya biyopsi yapılır. Burada en önemli konu doktor olarak hastanın kaygı ve korkularını gidermek ve hastayı her zaman güvenli alanda tutmaktır. İlk şüpheli bulgudan sonra 3. Ayda tetkiklerin tekrarlanması uygun olacaktır. Bu takipler hasta için oldukça stres yüklü, bazen pahalı ve biyopsi gerektiğinde acı verici olabileceğinde, bu sürece dahil edilen hastaların sayısının çokluğu durumunda meme kanseri hastalarının rutin kontrolleri aksayabileceğinden sürecin idaresinde doktora çok önemli sorumluluklar düşmektedir. COVID-19 aşısı olan 40 yaş ve üzeri kadınların olağan olarak mamografi tetkikleri belli döngüde yapılmaktadır. Bu nedenle mamografi yaptıracak olan kadınların ya ilk dozdan önce veya 2. Dozdan en az 6 hafta sonrasında mamografi randevularını ayarlamaları sağlık verilmektedir. Kadın hastalarımızı mamografi randevusu alırken aşı durumlarıyla ilgili bilgi vermesi olası kafa karıştıran riskleri en aza indirecektir. Sağlıklı günler dilerim.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: