ÖREN (Ovasına) VE KİTAP (Ekildi)
Yayınlanma :
17.09.2021 10:30
Güncelleme
: 17.09.2021 10:30
Eylülü sonbahar aylarının başlangıcı görürler…
Eylül ayından şairler hüzün ressamlar renk derlerler…
Oysa bir yanında 12 Eylüllerin hüznü yapışıp kalmışken üzerine bir diğer yandan da 30 Ağustos’ta Mustafa Kemal’in, “Ordular İlk hedefiniz Akdeniz’dir ileri!” buyruğunun ardından 1 Eylülden itibaren gün be gün beldelerin, şehirlerin Yunan işgalinden kurtuluş sevincini yaşar Batı Anadolu…
Hele bir de 9 Eylül yok mudur eylülde, sadece İzmir’in kurtuluş günü değil İstanbul’un da Anadolu’nun da kurtuluş anahtarı olmuştur cennet yurdumuzda…
İşte 9 Eylüllerin sevincine misal, bu sefer de 15 Eylül’de güzel İzmir’imizin Kemalpaşa ilçesinin Ören Mahallesinde kütüphane açılışındaydık dostlarımızla…
“İZKİTAP- İzmir Kitap Gönüllüleri”nin Mesut Tim başkanlığı ve öncülüğünde açtıkları genel adıyla “Atatürk Çocukları Kütüphane ve Bilim Merkezi” Ören’e özel, “Şehit Yüzbaşı Hakan BİZRENLİ” adı verilen kütüphanenin ülke genelinde açılışı yapılan 46. Kütüphane olduğunu öğreniyoruz.
“Ören (Ovasına) ve Kitap (Ekildi”) sözünü boşa kullanmadım değerli okurlarım! Öylesine verimli topraklara sahip ki Gediz Ovasının Nif Dağıyla Spil Dağı arasında kalan toprakları hani “Adam diksen biter!..” diye bir tabir vardır ya; sanki bu tabir , Ören’in de kıyısına yerleştiği bu ova için söylenmiş bir söz zannedilir.
İşte, ova topraklarının bu verimli hâlinden esinlenerek 4000’i aşkın kitapla buluşunca Ören; “Ören Ovasına Kitap Ekildi!..” deyiverdim…
Yörenin topraklarının verimli olmasından dolayı Denizli’nin Güney ilçesinden; verimsiz kuru topraklarından dolayı 1930lu yıllarda anam rahmetlinin çocukluk döneminde, Güney’den pek çok aile üzüm işlemeye gelir Ören toprağına. Anamın babası Kasap Ahmet Dedem Ören’de vefat eder ve orada toprağa verirler. Sonra Mehmet Koçbuğ dayım kalır Ören’de. Derken çoğalırlar Ören’de. İşte o kalışın hatırasıdır şu anda Ören’in muhtarı olan Mehmet Koçbuğ dayımın torunu Fuat Koçbuğ da…
Böylesine duygusal bir ortamı Fuat Koçbuğ ve çocuklarıyla kucaklaşarak yaşarken, Ören halkının da kütüphane açılışına gösterdiği ilgiyi yaşıyorduk bir yandan da heyecanla…
Kimler mi vardı açılış derseniz işte resmi ya da sivil katılımcılardan bazıları:
Açılışı Konservatuar öğrencisi Damla Turan keman dinletisiyle yapmış oldu.
Devamında Mesut Tim’in davetiyle sırasıyla konuk şâirler Şerif Kutludağ, Mehmet Narman ve Nazif Çavdar seslendirdikleri şiirleriyle şiirli bir hava oluşturdular açılış alanında…
Evrensel Müzik Topluluğunun mensupları udî Şakir Sarıoğlu ile solist eşi Filiz Sarıoğlu şenlendirdiler şarkılarıyla ortamı…
Şehit Yüzbaşı Hakan Bizrenli ailesini kız kardeşi Özlem Ağaoğlu temsil ederken; silah arkadaşları tören alanındaki varlıklarıyla ayrı bir duygu atmosferi yaşatıyorlardı konuklara. Aile adına konuşmayı şehitin eniştesi Osman Ağaoğlu yapıyordu.
Kütüphane açılışını sahiplenen ve destek veren Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından konukların merakını gidermek için kütüphaneyi doldurmaları görülmeye değerdi.
Bütün bunlar olup biterken, bizler de ara ara Ören’e birlikte gidip geldiğimiz “Şiir Kalbimizde” grubunun başkanı Metin Soydeveli, eğitimci Kadir Karpuz dostumuz, Mehmet Narman, Nazif Çavdar ve Çallı olduğunu öğrendiğimiz değerli eşleri Zehra Başkaya Çavdar; Kemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Arzu Külahçıoğlu, muhtar Fuat Koçbuğ ve belediye yetkilileri ile çaylı sohbetlerimizi sürdürdük; elbetteki şiir üzerine, sanat üzerine ve kitap üzerine efendim…
Burada bu kütphane nasıl çalışacak, bu kitapları kim okuyacak derken, tören bitiminde aralardan 10-12 yaşlarında öylesine bir çocuk çıktı geldi ki gözleri ateş gibi… Kendisinden çok emin, olağanüstü özgüvenli. Ortalığa konuşuyordu görünürde de, aslolarak kütüphane görevlisini arıyordu:
Yüksek sesle “Ben kitabı kimden alacağım? Kütüphane görevlisi kim? Bana kitabı kim verecek? Eve ödünç kitap alabiliyor muyum? Vb sorular…
Bu çocuğumuzu gördükten sonra kendi kendime “Sadece bu çocuk için bile bu kütüphaneyi açmaya değermiş!..” dedim…
Bütün törenlerde olduğu gibi, bu kütüphane açılışındaki tören konuşmaları da çok güzel ifadelerle doluydu.Hele ki Atatürk Çocukları Kütüphane ve Bilim Merkezi dendiyse; hele ki özel olarak Şehit Yüzbaşı Hakan Bizrenli adı da eklendiyse kütüphanenin adına; bu eserin yaşatılmasıyla ilgili olarak hem Kemalpaşa Belediyesine görev düşüyor hem de aslolarak mahallinde, yerinde konunun takibi ve işleyişi konusunda Ören Muhtarı Fuat Koçbuğ’a destek olunması ve sahip çıkılması gerekiyor.
Dünyanın bugünkü medeniyet seviyesine gelişte nasıl ki kitapların özel bir yeri varsa; tabletlere de yerleştirilse, cep telefonlarına da indirilse illâ ki kitap, illâ ki kitap.
Başta Mesut Tim olmak üzere, Emeği geçen herkesi kutluyoruz.
Sevgilerimizle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: